Peer Thimo | Queens Forelle

Queen's Forelle® is een Duits perenras. Het ras kreeg eerst de naam Thimo, maar wordt op de markt gebracht als "Queen's Forelle" door Queens Forelle B.V. ’t Hoog in Vleuten.

Achtergrond

Queen's Forelle is een kruising van Nordhäuser Winterforelle en Madame Verté. Het ras werd door Manfred Fischer gecultiveerd in Pillnitz, een deel van Dresden. In België en Nederland is het betrekkelijk nieuw. In Nederland dateren de eerste aanplantingen slechts van 2010.

Kenmerken

Queen's Forelle is een lange, groene peer met rode blos (ook wel een roodgele peer genoemd). Het gemiddelde gewicht is 200 à 220 gram. Ze wordt geplukt vanaf eind september. De smaak is knapperig, sappig en zoet. De peer kan goed bewaard worden, maar als ze uit bewaring gehaald wordt, gaat de smaak snel achteruit. 

Rendement

Voor telers is het rendement niet optimaal: tussen 2005 en 2011 was de opbrengst slechts 52% van die van Conference. Daarom wordt nog gezocht om tot betere resultaten te komen, onder meer door te zoeken naar betere bestuivers.

Gevoeligheden

Queen's Forelle is gevoelig voor bacterievuur. Anderzijds zijn de bomen minder vorstgevoelig dan die van andere perenrassen.